resepi oleh : hanamemories.blogspot.com (credit)
Bahan-bahan
Untuk Kek
- 4 keping slice cheese - 6 keping
- 170ml susu segar - 250ml
- 70g butter - 100g
- 80g gula halus -100g
- 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
- 4 biji telur - 6 biji
- 1sk esen vanila
Untuk Topping
- 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara
- Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
- Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
- Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
- Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
- Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
- Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
- Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
- Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.
0 komen budak suka memasak:
Post a Comment